tisdag 16 juli 2013

Och hur blev könsbegreppen en "icke-fråga"?

Jag minns än idag hur jag i valrörelsen 2010 frågade Socialdemokraternas Marie Centerwall (nuvarande kommunalråd) vid deras valstuga i Bollnäs om hon trodde att män kunde föda barn. Hon såg rätt generad ut, men räddades av en äldre valarbetare som bröt in och sa: "Det är en icke-fråga."

Ja, att Socialdemokraterna ville ha det så, det står ju alldeles klart. Märkligare är att journalisterna spelat med. I viss mån åtminstone, för samtidigt har ju könsbytare - och det senaste: könsbytare utan könsbyte - varit nyhetsstoff i många år nu. Men sällan med någon kritisk granskning; det har nästan alltid handlat om att "informera" den mindre vetande allmänheten ur ett trans- eller queerperspektiv. I den meningen har könsbegreppsförändringen varit en "icke-fråga" - den skulle genomföras utan genomgripande debatt.


2 kommentarer:

  1. Som jag ser det har det varit en mycket omfattande debatt och att det ofta varit så att de kritiska rösterna till sist fått sista ordet innan debatten avbrutits "för att den inte ska få pågå i en evighet" men att "min" sida vann ändå- kanske för att "vi" hade bättre argument?

    SvaraRadera
  2. Mycket omfattande debatt där de kritiska rösterna ofta fått sista ordet? Visst, en viss debatt har ägt rum, kanske i någon TV-studio med diverse skrikhalsar eller på Newsmill (där jag läste David Eberhards kritiska synpunkter). Men den gängse övertalningsdefinitionen av "tvångssterilisering" (som term för "tvångsbenämningen av mammor") onödigförklarade ju i stort sett debatten redan på förhand, precis som Kammarrätten resonerade: vi ska inte ha tvångssteriliseringar, det strider mot grundlagen, och alltså kan män föda barn.

    När, var och hur ställde en Aftonblads- eller Expressen-journalist - eller en från DN - en enda allvarligt kritisk fråga till er entusiastiska queerideologer eller följsamma präster och politiker? (Exempelvis: "När och hur blev du övertygad om att även en som föder barn kan vara man?" eller "Vad händer med jämställdhetsarbetet om vi inte ens är överens om vad vi menar med kvinnor resp. män?" eller "Är det inte sanslöst att beteckna alla som tror att bara kvinnor kan föda barn som anhängare av tvångssterilisering?" eller "Varför är det OK att vilja behålla den biologiska definitionen av hanar och honor men inte av män och kvinnor?" M.m. m.m.).

    SvaraRadera