lördag 13 juli 2013

Information eller värdering?

Är frågan om könsbegreppen en ren informationsfråga? På sätt och vis verkar både jag och en del queeraktivister tro det, d.v.s. att om vi når ut med våra fakta så ska "andra sidan" och den stora allmänheten komma till insikt och förstå vad som är rätt och rimligt.

Jag menar ju själv att om inte både journalister och politiker drivit en ren desinformationskampanj med fullständigt orimliga övertalningsdefinitioner och förblommeringar av sakfrågans innebörd, så skulle en bred allmänhet ha hejdat omdefinitionen av könsbegreppen. Vi vill förvisso inte ha tvångssteriliseringar. Men vi vill inte heller att våra barn ska få lära sej att killar kan föda barn (hingstar föl, tjurar kalvar o.s.v.).

Som sagt: båda sidor verkar tro att motsidan i debatten helt enkelt är oinformerad. Alternativt korkad. Alternativt elak. (Det är ganska vanligt med dessa synsätt även i andra frågor och visst - man måste ju tro att ens egen åsikt är klok och riktig, annars har man ju inte en åsikt ö.h.t.).

Själv tror jag nog att de flesta som ville ha de nya könsbegreppen är ganska snälla och välmenande - och ibland mycket intelligenta. Men jag står fast vid att själva reformen är dum, liksom huvudargumentet: att det skulle gälla avskaffandet av de sista tvångssteriliseringarna.

Och jag tror att opinionen skulle svänga betydligt om information gick ut om vad saken de facto gäller, nämligen ett införande av subjektiva könsbegrepp (ingen är man för att man rent objektivt är man, utan för att man känner sej som man). Och ett avskaffande av "tvånget" (om det nu kan kallas tvång) att registreras som mamma till sitt barn - ifall man faktiskt har burit det i moderlivet och fött det.

2 kommentarer:

  1. Frågan är varför det är så viktigt att vara registrerad just som en mamma eller en pappa oavsett om eller hur personen är upphov till barnet. Det borde räcka med att vara registrerad som juridisk förälder så kan man kalla sig vad man vill sen.

    Könsbegreppen har alltid varit subjektiva. De kan inte bli något de redan är. Vore de objektiva skulle vi haft fler könsbegrepp än bara två för länge sen (förutom "hermafrodit").

    "Tvånget" i de sista tvångssteriliseringarna som gäller de transsexuella som vill byta juridiskt kön är ett ultimatum; Ge upp din fertilitet så kan du få ett nytt kön i papperen. Som om infertilitet gör att man kan byta kön hursom. Den enda skillnaden infertiliteten gör är att människor blir ofrivilligt barnlösa och kontrollfreaks kan inbilla sig att de vet vem som är släkt med vem och hur. Det kan de inte, varken nu eller tidigare. Get over it.

    SvaraRadera
  2. Den som likt dej a priori förnekar och kräver att samhället ska förneka den specifika betydelsen av att ha en mamma (eller av att ha en pappa) kan förvisso resonera som du gör. Jag har skrivit om det tidigare: sedan könsbegreppen saboterats så att mammor kan kallas pappor och vice versa blir de givetvis meningslösa att användas i registersammanhang.

    Könsbegreppen har dock i vårt land under överskådlig tid varit ungefär så objektiva som någonting alls kan vara i den här ofullkomliga världen. Alla har vi vårt ursprung i en man (som då kallas biologisk pappa) och en kvinna (som då kallas biologisk kvinna). Och även de som inte är biologiska pappor men skapta som sådana har tillsammans med dessa kallats "män" (detsamma gäller för "mammor" resp. "kvinnor"). Vi har undvikit att gradera "manlighet" och "kvinnlighet" - i så fall hade vi säkert behövt omkring 1000 könsbegrepp, det har du rätt i - utan utgått ifrån elementär kroppsbyggnad och kroppsfunktioner. Vi har inte ens som vissa mullor i Iran gått omkring och på allvar hävdat att homosexuella män inte är män eller att homosexuella kvinnor inte är kvinnor (även om många förvisso elakt ifrågasatt deras manlighet resp. kvinnlighet och utsatt dem för ännu värre saker).

    Jag håller med dej om att samhället inte borde ha sagt någon: "Ge upp din fertilitet så kan du få ett nytt kön i papperen." Vi borde ha sagt: kan du avla/föda barn är din könstillhörighet otvetydig och du får inget nytt kön i papperen hur du än bär dej åt; vi sysslar inte med könsstympning i det här civiliserade landet och vi vill inte heller uppmuntra stereotypa föreställningar om hur en "riktig" man eller "riktig" kvinna ska vara inombords. Kan du föda barn - eller har t.o.m. gjort det! - så är det bara roligt, men då är du utan minsta tvekan en riktig kvinna eller mamma.

    En dumhet - att operera om fysiskt fullt välbyggda människor p.g.a. deras märkliga föreställningar - ursäktar inte en annan - att göra om könsbegreppen.

    SvaraRadera