lördag 21 januari 2012

Nu tänker psykiatern...

Det finns kanske hopp om tillnyktring även inom psykiatrin. Läs psykiatrispecialisten och överläkaren David Eberhards reflektioner på Newsmill. När Aftonbladet häromdagen påstod att KD vill hindra somliga från att föda barn, var det ju så dumt att sidorna skrynklade sej. Det KD vill hindra är att de som föder barn registreras (felaktigt) som pappor till barnen de föder. De är givetvis mammor, hur tuffa och manhaftiga de än må vara. Även tuffa mammor är riktiga mammor. Även mjuka killar är riktiga killar.

Sedan när blev det förresten liberalt att betona de mentala könsskillnaderna som avgörande framom de genitala? Och hur ska vi bedriva jämställdhetspolitik om vi gör könsbegreppen meningslösa? En del tror att vi då inte kommer att behöva någon jämställdhetspolitik. Glöm er dröm, säger jag bara. Så enkelt upphäver vi inte orättvisorna - och anonymiserade ansökningshandlingar, uppsatsrättningar m.m. kan vi prova ändå.

Och, som sagt, vi diskuterar inte uppenbart missbildade människor. Vi diskuterar huruvida en som föder barn de facto kan ha oklar könstillhörighet (då snackar vi inte om störningar och märkliga upplevelser i hjärnan) - och kanske i själva verket vara barnets pappa! Men ingen hjärnforskning i världen - liksom inte heller några subjektiva upplevelser - kan tvinga samhället och staten att ändra eller individualisera själva definitionen på vem som är ett barns mor och vem som är dess far!

För övrigt: Biologiskt kön vet jag vad det är. Finns det något annat? Vad fasiken är "juridiskt kön" (det där som Piratpartiet vill avskaffa!) till skillnad från biologiskt? En ren självgjord konstruktion i existensialistisk anda ("man föds inte till kvinna - man blir det")?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar