tisdag 5 maj 2015

Pågående identitetsupplösning

Allt fler personer söker sej till könsidentitetsmottagningar i hela landet. Totalt vände sej omkring 600 personer till landets sex mottagningar förra året, rapporterar SVT:s Sydnytt (enligt Folkbladet Östgöten 25/2).

Klart det finns personer med verkliga missbildningar som kan behöva kirurgisk hjälp (inklusive folk som kan ha "korrigerats" åt fel håll). Eller som väljer att leva med dem ändå.

Men nu trumpetas det ju ut, även från officiellt håll, att man helt utan uppenbara missbildningar kan vara "född i fel kropp" och att folk historien igenom därför t.ex. har kunnat födas av män i kvinnokroppar.

Inte undra på att allt fler personer då söker sej till könsidentitetsmottagningar i hela landet...

Snälla, låt oss i skola och samhälle få tillbaka de begripliga könsbegrepp där "man" betydde "hane av arten människa" och "kvinna" betydde "hona av arten människa". Annars får vi väl helt enkelt börja prata om just hanar och honor även i människosammanhang, alltså "Fotbolls-VM för honor" och "400 meter hinder hanar". Eftersom det där med "män" och "kvinnor", "han", "hon" och "hen" blivit så ytterligt subjektifierat att det knappast längre säger någonting.

2 kommentarer:

  1. "Eftersom det där med "män" och "kvinnor", "han", "hon" och "hen" blivit så ytterligt subjektifierat att det knappast längre säger någonting."

    Blivit? Det har alltid varit subjektivt och har aldrig sagt något annat än att någon valt en subjektiv term för att förklara sin identitet och vilken plats i det sociala livet en vill ha :)

    I ett modernt samhälle bör kroppens utseende och funktion inte spela någon roll för hur man behandlas av sina medmänniskor, varken då det gäller kön, hudfärg eller funktionalitet och därför bör det inte spela någon roll vem som kallar sig för kvinna, svensk eller normal. Men det vet vi ju att det alltid finns de som ska lägga sig i och tycka att någon annan är något annat än vad de själva tycker sig vara.

    SvaraRadera
  2. Ja, du har ett stort jobb i att övertyga idrottsrörelsen om detta. Det är ju fånigt att dela ut priser för att man infört könsneutrala toaletter (det är ju nästan standard överallt, och väl bekomme!) när man varken vågat införa könsneutrala omklädningsrum eller könsneutrala tävlingsklasser. Jag måste ju dock säga att det vore skittaskigt mot våra damer som just nu kämpar tappert i Canada att (som i Sparta?) göra laguttagningar till fotbolls-VM utan hänsyn till kön.

    Men tack för replikerna - det berikar som sagt min blogg att få färska och, som jag tror och hoppas även om jag inte vet vad du heter, äkta exempel på uppriktig queerretorik!

    SvaraRadera