tisdag 2 juni 2015

I don´t believe it

Folk kan sannerligen ha de mest märkliga föreställningar utan att de sanktioneras av samhället och dess myndigheter - förutom den stora skara som tror att de är Guds barn tror ju många på reinkarnation och en del "vet" att de är Kleopatra eller Napoleon som återfötts i en annan (deras egen nuvarande) kropp. En del något mer skruvade föreställningar om tigrar eller antiloper i människokropp finns också (Albert Schweitzer vittnade om starka sådana föreställningar i Afrika). Men den senaste och just nu mest okritiskt accepterade föreställningen - även av myndigheterna och ärkebiskopar som Anders Wejryd! - verkar vara den om tjejer i manskroppar (och vice versa).

Den föreställningen behöver inte vara farligare eller allvarligare än någon av de andra - men hur kommer det sej att vanligtvis granskande journalister ställer sej så okritiska till denna? (Jfr t.ex. reportaget i P1 igårkväll om snälle Mattias utanför Vimmerby som vid 33 års ålder, för åtta år sedan, äntligen fick bli den tjej han alltid velat vara: Nicole - för det där med manlighet hade han aldrig begripit sej på och det du, Mattias, är vi nog fler som upplevt). Beror det på att föreställningen inte har samma religiösa konnotationer som övriga?

Jag menar, skulle det vara en religiös sekt som t.ex. Plymouthbröderna som i Laboraskolan lärde de unga att somliga är födda av karlar och att en del till synes välskapta killar kan vara tjejer i manskropp - ja, initierat könsstympningar för att komma till rätta med "de felaktiga kropparna" - så hade väl Skolinspektionen ingripit och stängt skolan för länge sedan?

Bradley Manning US Army.jpg
Amerikanske armésoldaten Bradley Manning visade sej, sedan han dömts till 35 års fängelse för understödjande av fienden, vara en tjej i manskropp: Chelsea


Fyrbarnspappan och OS-medaljören Bruce Jenner visade sej också, om än först vid 65 års ålder, vara en tjej i manskropp: Caitlyn.

(Hade varit intressant att se honom som Caitlyn i Montreal-OS 1976).


Kendall Jenners pappa (se ovan) visade sej vara ännu en mamma.

Kris Jenner var i 12 år gift med en kvinna i manskropp och fick två barn med henom. Men ser hon inte själv lite ut som en man i kvinnokropp? En kan ju inte veta så noga nuförtiden...

1 kommentar:

  1. Till skillnad från exemplen med personer som tror att de är historiska personer återfödda eller egentligen har en själ av ett djur så finns det vetenskapliga belägg för att könsidentiteten förmodligen är en neurologisk programmering snarare än något själsligt, även om det förstås finns de som också tror på en själ som både kan vara könad och återfödas.

    Stat, samhälle och myndigheter föredrar förstås vetenskapliga belägg innan de tar ställning för saker och ting, framförallt när det gäller kostsamma vårdinsatser. Då det visat sig att transsexuella ofta tar livet av sig om de inte får den vård de behöver- som ofta är kirurgi och hormonbehandling- har svenska staten valt att istället för att slösa resurser på meningslös psykoterapi som syftar till att folk med kuk alltid måste acceptera att de är "män" och folk med fitta att de är "kvinnor" vars resultat hittills oftast leder till olyckliga människor som tar livet av sig, så lägger man hellre resurserna på att korrigera kroppar så att dessa människor kan fortsätta leva lyckliga i alla sina dagar och jobba och betala skatt. Självmord kostar staten enorma summor varje år, och det är ju inte som att man aldrig försökt få transsexuella att "acceptera" sitt fysiska kön med olika psykoterapeutiska metoder. Eller som att man slutat. De utredningar som finns idag syftar till att göra det alldeles klart vilken behandling som är mest sannolik att rädda liv. Den moderna sjukvården är hyfsat överens om att hormonbehandlingar, kirurgi och socialt erkännande är vad som räddar flest liv med minst kostnader för staten.

    SvaraRadera