tisdag 31 januari 2017

Intressant om de sista "tvångssteriliseringarna"

Nog kan man med fog kritisera begreppet "tvångssteriliseringar" när det snarare handlar om att barnaföderskor "tvångsbenämns" kvinnor och mammor, men i vilket fall som helst är P3-dokumentären Tvångssteriliseringarna av transpersoner mycket intressant.

Min slutsats är ju att vi aldrig i hedonistisk, påstått lyckomaximerande, anda borde ha tillåtit det som blev veritabla västerländska könsstympningar och idag - med all rätt! - renderar stora skadestånd. Men vi borde inte heller ha tillåtit folk som kan föda barn att registreras som pappor till barnen de föder, som om det vore enda alternativet.

Ja, men de blir ju lyckligare då! säger någon. De kanske tar livet av sej annars! säger en annan. Ja, vem vet gränsen för vilka föreställningar folk vill ha bekräftade för att bli lyckliga eller vilja leva? Men sanningen och bevarade, meningsfulla begrepp måste i längden vara viktigare än enskildas påstådda eller upplevda välbefinnande. Jämför återigen pappan som säger sej må så bra av att bli betraktad och accepterad som en liten 6-årig flicka. (Hoppas fortfarande att det är en faktoid).

(En annan sak är att även jag skulle kalla en tjej Knut och en kille Sara - eller för den delen Marilyn Monroe eller Cleopatra - om de hotar att annars hoppa från 12:e våningen. Men jag skulle inte låta en dylik form av utpressning omforma hela vår lagstiftning och begreppsvärld).

1 kommentar:

  1. Är "sanning" (vems sanning?) och bevarande av socialt konstruerade ord viktigare än människoliv? Är det viktigare att kunna säga "negerboll" för att du alltid har gjort det trots att ordet "neger" användes uteslutande nedsättande om mörkhyade slavar från afrika? Bara för att ta ett exempel.

    Sanningen är relativ, vilket betyder att det inte finns bara en sanning utan lika många som det finns människor som kan beskriva sin egen sanning (upplevelse av världen). Ord är föränderliga och tveeggade. De kan göra väldigt ont. Men skitsamma, så länge du får ordna världen och all i den efter ditt huvud och ingen hoppar från bron ;)

    Vad gör det för skillnad om någon som fött ett barn registreras som pappa? Egentligen? Personligen tycker jag att vi kan strunta i könade begrepp (som mamma och pappa) helt och hållet så att den som skapat ett barn (oavsett biologiskt material) eller väljer att adoptera ett barn helt enkelt bara registreras som förälder. Problemet löst!

    Ord som kvinna/man, pojke/flicka, tant/gubbe o.s.v. handlar inte om biologi. Det handlar om sociala könsroller. Därför byter många transpersoner social beteckning på sig själva eftersom dagispersonalen kan tycka det blir konstigt att kalla föräldern i helskägg för "mamma" även om det var han som födde barnet.

    Personligen tycker jag att juridiska kön är förlegade och inte behövs. Jag är för könsneutrala personnummer och könsneutrala benämningar i offentliga handlingar. Därför har jag inte ändrat juridiskt kön eftersom jag kan gå på herrarnas utan att visa leg. Eller könsorgan för den delen ;) Andra transpersoner vill gärna ha den juridiska bekräftelsen också så länge som den existerar i vårt samhälle. Okej för mig- vem bryr sig vad folk kallar sig och är registrerade som?!

    Tvångssterilisering (och könsstympning) är det när någon säger: "du måste göra A för att få B!" Det är ett ultimatum. En del kvinnor var tvungna att sterilisera sig för att få gifta sig därför att de var "orena" eller "obildbara". Transsexuella tvingades till detta för att det annars "skulle bli oreda i släktleden", vilket jag tror att du är lite inne på också ;) Samtidigt är det fortfarande så att om en man och en kvinna är gifta blir mannen automatiskt registrerad som pappan trots att alla vet kvinnan kan ha legat med hela grannskapet, men det går INTE att automatiskt registrera båda som föräldrar om det gifta paret råkar vara två kvinnor; sånt kallas dubbelmoral. Och är lagstiftat!

    En könskorrigering är snarare att jämföra med en canceroperation eller att operera gomspalt- det räddar liv och leder till höjd livskvalité (i de allra flesta fall, jag menar; canceroperationer lyckas inte alltid heller). En könsstympning och tvångssterilisering däremot är till för att kontrollera en annans sexualitet och leder till handikappande men för livet.

    SvaraRadera