onsdag 12 augusti 2015

Vanessa Lopez tror inte längre att man - eller kvinna - kan födas i fel kropp



Spännande, det som plötsligt hände i sommar! Pridefestivalstjärnan Vanessa López håller nu med mej om att ingen människa egentligen är "född i fel kropp" och att könsbyteskirurgi därmed är överflödig (utom kanske i mycket speciella fall där man faktiskt kan konstatera uppenbara missbildningar - och i ännu mer speciella fall där korrigeringen av senare tecken att döma gjordes "åt fel håll").

Så snabbt kan till synes ohotade uppfattningar och föreställningar ställas på ända! V.L. ångrar nu rakt på sak den mycket drastiska och totala "omskärelse" som utfördes på en till synes fullt manlig kropp. Men V.L. uppfattar sej fortfarande som kvinna eftersom hon inte vill kalla en "snopp-kropp" specifikt manlig. Och här har vi nu hamnat i övertalningsretorikens centrum: det är sådana som jag, som inte anser att en människa i killkropp i någon vettig mening av ordet kan vara kvinna, som tvingat "kvinnor" som V.L. att skära av sej sina snoppar! (Och "män" att skära av sej sina äggstockar).

Men kan vi gemensamt bekämpa föreställningen att fullt välskapta människor är födda i fel kroppar, så kan nog också den lika udda föreställningen att våra kroppar inget som helst har med vår könstillhörighet att göra slutligen gå all världens väg. Om tillräckligt många annorlunda tänkande faktiskt vågar gå ut - likt Rfsl och V.L. ovan! - med vad vi egentligen tycker.

Nu har vi fegat länge nog, länge nog, länge nog...

2 kommentarer:

  1. Att identifiera sig med sina könsorgan är lika märkligt, i mina ögon, som att identifiera sig med sin stortå. Vanessa är som många kvinna-till-man transsexuella- genitalierna har ingen betydelse för vår könsidentitet eftersom den sitter i huvudet. Det är tråkigt att hon inte insåg det tidigare men det är lätt att dras med av normerna- man är ingen "riktig" kvinna eller man förrän en har kuk eller fitta. Det resulterar i operationer man ångrar- även om man inte ångrar sitt sociala könsbyte.

    SvaraRadera
  2. Det är väl (förhoppningsvis) ingen som identifierar sej med sina könsorgan ;o). Men att just könstillhörigheten har med könsorganen - och inte med exempelvis stortån - att göra är väl ingen märklig föreställning alls!

    SvaraRadera