onsdag 12 augusti 2015

Kan barn vara födda av män?

Insändare till tidningen Dagen, publicerad 8/8

KAN BARN VARA FÖDDA AV MÄN?

Det är ju inte klokt! Nu tror även kristdemokraternas nya ledare Ebba Busch Thor, likt avgångne partiledaren Hägglund och dito ärkebiskopen Wejryd, att män kan föda barn! Och att jag och alla andra som tror att bara kvinnor kan föda barn vill tvångssterilisera folk! På vems sida ligger egentligen den av dig så beklagade okunskapen, Ebba?

Och rent politiskt strategiskt: hur vettigt är det egentligen att lämna försvaret av den barnsligt enkla tesen "endast kvinnor föder barn" åt - Sverigedemokraterna?

Strategiskt självmål, Ebba, alldeles bortsett från din ohemula kränkning av alla som vill återinföra de klassiska könsbegreppen, där kvinna betyder hona och man betyder hane av arten människa, och där män föder barn precis lika lite som hingstar fölar och tjurar kalvar. Vi vill sannerligen inte tvångssterilisera någon! Möjligen "tvångsbenämna" mammor som mammor och pappor som pappor.

Jag hörde till dem som gladdes över att du vågat prata om en nollvision vad gäller fosterfördrivningar, precis som vad gäller trafikdöden. Kan man inte ha nolltolerans så kan man åtminstone ha en nollvision. Men hur ska jag kunna rösta på ett parti som påstår att jag vill tvångssterilisera andra människor?

ANDREAS HOLMBERG, Iggesund

2 kommentarer:

  1. Att det är ston som fölar och inte hingstar beror på att människor har bestämt att hästhonor heter sto och hästhanar heter hingst- vad hästarna själva har för könsidentitet framgår inte. Om någon frågat kanske det finns en hel del ston som hellre skulle kalla sig hingst.

    Människor har förmågan att verbalisera sina känslor och upplevelser. Människor brukar också ha förmågan att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Biologiskt eller kromosomalt kön är inte samma sak som könsidentitet. Att vara kvinna eller man är en könsidentitet kopplat till sociala roller- om du ser ut som en kvinna i klädstil och uttryck behandlas du som en kvinna av omgivningen oavsett hur din kropp ser ut eller hur du egentligen identifierar dig. Vill man leva som kvinna klär och uppför man sig därefter. Varför skulle man inte få göra det? Vi lever väl i ett fritt samhälle där alla får vara som de är? Eller?

    SvaraRadera
  2. Jo, alla får klä ut sej. Och ser jag yngre ut än jag är p.g.a. klädstil och/eller plastikoperation behandlas jag förmodligen därefter. Kanske bättre i den del fall, kanske sämre i andra. Det är säkert nyttigt att wallraffa som kvinna om en är man och vice versa. Problem med sanningen och könsbegreppen uppstår först om en man (=människohane) på allvar påstår att den är kvinna (=människohona). Och vice versa.

    Ja, för vi har faktiskt ett namn för människohonor, nämligen kvinnor. Och för människohanar, nämligen män. Att vi skulle byta begrepp ställdes aldrig under diskussion 2013 - man påstod att vi skulle "avskaffa de sista tvångssteriliseringarna". Folk är grymt lurade, och det är få lärare som törs berätta det här för sina elever.

    SvaraRadera