torsdag 14 mars 2019

Professor Gillberg ryter ifrån

Nu är det inte bara jag som använder ordet könsstympning om de radikala beskärningar av ungdomar som vi ägnar oss åt. Professor Christopher Gillberg och flera andra skriver nu i Svenska Dagbladet att "Könsbytena på barn är ett stort experiment."

Under min livstid har visst hundratals svenska snoppar skurits av. Det kallar åtminstone jag könsstympning. (Gossomskärelser, även icke direkt medicinskt motiverade, är däremot knappast mycket att bråka om - särskilt inte vid en jämförelse).

2 kommentarer:

  1. Problemet är att Gillberg, och du, använder ordet felaktigt. Det kan bara betraktas som stympning om det görs mot ens vilja, inte då det görs i livräddande syfte. Könsdysfori kan leda till depressioner lika dödliga som cancer och även vid cancer används avlägsnandet av könskaraktäristiska delar som behandling för att rädda liv. Det är därför, och endast därför, dessa operationer utförs idag. De transsexuella som inte behöver operationen gör dem inte men är fortfarande trans, precis som de med cancer som klarar sig med cellgifter inte gör några kirurgiska ingrepp i onödan. Läs på lite.

    SvaraRadera
  2. Jag har läst min Waris Dirie och vet att kvinnlig könsstympning inte alltid görs mot någons vilja. Är man (eller kvinn) itutad att man (eller kvinn) måste beskäras för att bli "riktig" kan en gå med på eller t o m begära nästan vad som helst. Könsstympning kallar vi det i alla fall och önskar förändra den omgivande kultur som, trots alla sina goda sidor, också får sådana här konsekvenser. Tiotusentals indiska flickor könsstympas f ö för att slippa leva ett deprimerande indiskt kvinnoliv - som sterila pojkar har de större möjlighet att forma sina liv i övrigt. (Och föräldrarna sparar in lite hemgift). Vem inser inte att den sortens "livräddning" är galet sätt att lösa situationen på? Och vi kan faktiskt inte ändra könsbegreppen för miljoner barn och ungdomar bara för att några ska må bättre - den uppenbara risken är att lika många eller betydligt fler börjar må sämre i andra änden istället. Men det är intressant att du opponerar - tror dock som vanligt inte att våra åsiktsskillnader i allmänhet beror på att någon av oss läst på för dåligt. Du tror helt enkelt att män kan föda barn (men inte hanar?). Jag tror att bara kvinnor (=honor av arten människa) kan föda barn. Vem som är mest påläst får andra bedöma.

    SvaraRadera