onsdag 29 juni 2016

Könsneutrala toaletter - gärna för mej. Och könsneutrala omklädningsrum. Men är alla bekväma med det?

Jag har inget emot könsneutrala toaletter, det är väl snarast standard på våra arbetsplatser (liksom i våra hem). Men lag? Och ideologin bakom borde väl i så fall också kräva könsneutrala omklädningsrum - för sjuttielva omklädningsrum för de sjuttielva könen låter sej väl knappast göras - och då blir det ju plötsligt... intressant.

Ungefär som när Kiruna AIF fick hbtq-pris för sina könsneutrala toaletter, trots att de fortsatte med de heteronormativa och könsstereotypa, könsåtskilda omklädningsrummen.

4 kommentarer:

  1. Dusch och omklädningsbås borde lösa det problemet. Alla är inte bekväma med att näcka inför folk de inte känner- oavsett kroppsform.

    SvaraRadera
  2. Varsitt omklädningsrum med dusch åt alla, alltså?

    SvaraRadera
  3. Eller ska man turas om att gå in i omklädningsbåset?

    SvaraRadera
  4. Det borde räcka att lägga till ett större omklädningsrum till de två traditionella som redan finns. Även transpersoner föredrar många gånger tvåkönsnormen och använder de traditionella omklädningsrummen helt obemärkt, och även om de inte är helt obemärkta måste omgivningen lära sig acceptera att en annan människas kroppsliga egenheter i sig inte kan vara kränkande för någon annan. Bara handlingar är kränkande, inklusive menande blickar och kommentarer, som gäller alla oavsett kön. Det tredje större omklädningsrummet kan med fördel användas av alla som inte bryr sig om vilka andra som byter om, alternativt inte vill signalera en särskild könsidentitet. Olaga kränkningar och trakasserier gäller här som överallt annars. I duschrummen bör det finnas flera bås och draperier så man kan duscha ifred. Eller alternativt flera enskilda ombytesbås. I alla omklädnings/duschrum.

    Jag förstår inte varför du tror att det automatiskt skulle bli bara ETT omglädningsbås som alla ska dela på, eller femtielva olika dusch och omklädningsrum när de stora öppna duschrummen av idag med flera duschar bredvid varandra enkelt kan avdelas, liksom omklädningsrummen. Varför krångla till det mer än nödvändigt?

    SvaraRadera