torsdag 10 januari 2013

Kammarrätten inför nytt könsbegrepp

Idag införs det nya könsbegreppet i Sverige. S.k. "juridiskt kön" (vad nu det är för något) frikopplas definitivt från det biologiska och det är fritt fram för mammor att registrera sej som pappor och vice versa. Det är tydligen inte riksdagen utan kammarrätten som drivit igenom saken (även om alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna var "på G")

Halleluja! Eller?

Fundera på fallet "Nova" en gång till (läs länken). Att som 3-årig kille, vad jag förstår utan uppenbara missbildningar, komma på att något är "allvarligt fel" förutsätter ju att man bibringats enormt stereotypa föreställningar om hur en "riktig" kille resp. tjej ska vara rent mentalt! Ska inte samhället motverka dylika stereotypa föreställningar (jfr leksaksdebatten i julas!) istället för att bekräfta dem?

Naturligtvis borde "Nova" inte ha steriliserats. Å andra sidan borde Nova ha insett, eller fått hjälp att inse, att man duger bra och inte behöver ta livet av sej fast man är en mjukare kille än de flesta. I Iran lär mullorna tro att exempelvis homosexuella är "födda i fel kropp" och i machismons högborg Argentina - som också infört "könsneutrala könsbegrepp" - är det förstås naturligt att tro att lite "femininare" killar egentligen är tjejer.

Men Sverige?

2 kommentarer:

  1. Är det inte en rimlig motprestation (betalning?) mot att samhället lagt ner miljontalskrono på 500 individer sedan mitten på sjuttiotalet?

    Detta för att ett antal läkare skall få briljera med operationer som inte varit somatiskt nödvändiga.

    SvaraRadera

  2. Jag förstår din fråga, Peter. Kanske är den mest retorisk/ironisk. Men två fel gör hur som helst inte ett rätt. Det är orimligt att ge alla barn och ungdomar en osäker könsidentitet (för vem kan hädanefter säkert veta vad man är?) för att kompensera den säkert välmenta men orimliga och ibland förfärande behandlingen av människor med störd könsidentitet och/eller lindriga missbildningar. (Jfr kirurgernas välmenta (?) behandling av den danska konstnären Einar Wegener, se http://en.wikipedia.org/wiki/Lili_Elbe).

    Ingen ska behöva könsstympas - bra om det upphör både i Somalia och i Sverige - men vem blir långsiktigt hjälpt av att registreras som något man de facto inte är? Jämställdhet och tolerans måste uppnås på andra sätt.

    Könskirurgi ska bara användas till uppenbara missbildningar, inte för att bota tvångsföreställningar av olika slag (även en tuff tjej är en riktig tjej, även en mjuk kille är en riktig kille!). Könsbegreppen ska liksom andra begrepp användas för att ge begriplig och relevant information (ibland behöver de naturligtvis inte användas alls), inte för att göra människor mer "tillfredsställda" eller vad man nu blir av att registreras som något man gärna skulle vilja vara. (Rollspel eller liknande är förstås en annan sak).

    SvaraRadera